keskiviikko 12. toukokuuta 2021

 


ALISTUMINEN


Ilmestyskirjan seitsemän päätä liittyi yhteen.   

 Nyt ne tarvitsivat vain hännän jota huiskutella.



Taulu: Alkumeri  (Akvarelli TY-R 1997)


Alistuminen vieraan vahvaan tahtoon on vastenmielistä. Se toimii usein kansainvälisten suurfirmojen ja väkisin ylläpi-dettyjen liittovaltioiden hyväksi. Se kieltää ajattelemasta omilla aivoilla ja pakottaa toiminaan vastoin moraalisääntöjä, jotka on meille länsimaisessa maailmassa luonut kristinusko. Se on eri asia kuin kirkko. Vuorisaarnan oppeja noudattavat kristityt ovat äärimmäisen harvinaisia ja heitä pidetään kylähulluina. Tekopyhät näkyvät ja kuuluvat kaikissa uskonnoissa ja lahko-kunnissa. Heitä pidetään viisaina.

Nietzsche totesi että länsi on tappanut Jumalan. Tilalle on tullut tyhjää. Nykyihminen ei tarvitse jumalia. Keskitason yläpuolella on yli-ihminen, joka osaa muodostaa omat moraalisääntönsä, ne ovat yksilöllisiä ja vain hänen omiaan. Nykypäivän ihminen luulee olevansa ylivertainen, hän tietää paremmin eikä hän tunne empatiaa. Minusta kuitenkin tuntuu, että  kristinuskon moraalin tilalle meille tuodaan muuta jo valmista. Islamin, budhalaisuuden, skeptikkojen moraalia. Ihmisestä tulee hiiri joka juoksee loputtomasti pyörivällä rullaradalla ilman toivoa. Jokin maailmankatsomus voi muuttua muodiksi, joka pakottaa ihmiset samaan muottiin ja hyväksymään nöyryyttävää alistamista. Imperialismikin on muoti, joka ohjaa sitä miten puet itsesi, mitä saat puhua, minkä historian saat hyväksyä ainoaksi totuudeksi. Mikä kansa tai ihmisryhmä on tasa-arvoinen muiden kanssa, mutta silti kaikista tasa-arvoisin.  

Varmaan joku saa herneen nenäänsä jos vertailen tyhmässä päässäni Nietzschen ja Marxin oppeja. Näen niissä molemmissa keskittämisen idean. Valta keskitetään yhdelle yli-ihmiselle tai puolueelle jota johtavat yli-ihmiset. Valtaa pönkitetään pelolla ja painostuksella, määrittelemällä oikea ja väärä. Järjestelmä vaatii myös tiukan valvonnan, jonka ihanne on, että kansalaiset pitävät silmällä toisiaan ja ilmoittavat vääristä valinnoista ja mielipiteistä.

Keskellä voimakkaiden tunteiden ja ristiriitaisten mielipiteiden maailmaa meille voi käydä kuin Kafkan koiralle, joka teki tutkimuksia takapihalla. Sen tulokset sopivat myös ihmisiin. Koira tunnusti:  silloin en tiennyt vielä mitään tuosta vain koirille,( siis myös ihmisille) suodusta, lumoavasta musikaalisuudesta. Se oli tähän asti tietenkin jäänyt huomaamatta minun hitaasti kehittyvältä havaintokyvyltäni, olihan musiikki ympäröinyt minua jo imeväisaikanani luonnostaan lankeavana, välttämättömänä elämän elementtinä, jota mikään ei pakottanut minua erottamaan muusta elämästä. Kuulin sitä radiosta, televisiosta, kaikkialta. Vain lapsellista ymmärrystä vastaavin vihjauksin minulle oli yritetty tähdentää, että tämä dystopia on oikea elämänpiiri. Niinpä siis nuo seitsemän suurta musiikkitaiteilijaa vaikuttivat minuun sitäkin yllättävämmin, suorastaan musertavasti.

Näin siis koira. Mutta nythän me tiedämme, että nuo seitsemän suurta musiikkitaiteilijaa hallitsevatkin tätä dystopian maail-maa. 

Kafka: Erään koiran tutkimuksia. Novelleja, Otava 1977. Mukaillen. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti