lauantai 8. heinäkuuta 2023


 OPPPIMISEN  HARHAT    




Oppia ikä kaikki, sanoi marsu kun kissan näki.
                                         Kuva: Kerttumaria 2023, sekavärityö.

Äly hoi, älä jätä! Opettaja tepasteli edessä, luokan katseet seurasivat sivusta vahingon-iloisina. Opettajan oma äly oli pysähtynyt ylioppilastutkintoon, yleisarvosanaan aa. Katselin epäluuloisena numeroiden pyramidia ja pohdin epätoivoisesti tulevaisuutta. Mihin minä tuota numeroilla leikkimistä tarvitsen? Voiko siitä rakentaa elämäntehtävän, voiko noilla numeroilla mitata ihmisen älliä jos mittaajan väline on aa. Jos noita pyramidin numeroita oikein tutkin ja tähystelen, avaavatko ne minulle tien aamuhartaudessa mainittuun syntien anteeksiantoon.

Aamuhartaus oli noihin aikoihin sosiaalinen seurustelutilaisuus, jossa seisottiin jäykkinä ja kuunneltiin uskovaista saarnaa. Se saattoi joskus kestää niin kauan, että heikoimmin ravitut pyörtyilivät ja saivat vasta myöhemmin synninpäästön. Laulettiin sitten virsiä, ja minä ihmettelin mitä nuo toiseen kirkkokuntaan tai lahkoyhteisöön kuuluvat ajattelivat ja tunsivat tästä esivallan määräämästä velvollisuudesta. Se perustui suositukseen josta kukaan ei voinut kieltäytyä. Sen paikka oli numeropyramidin huipulla.

Myöhemmin elämän varrella huomasin, että kaiken taustalla ovat numerot. Ne ovat tärkeämpiä kuin ihmiset, joita numerot ympäröivät ja joiden elämää ne hallitsevat.Tästä prioriteetista johtuu, että kaikista Suomen kasvavista lapsista ja nuorista kasvatetaan insinöörejä. Ei ole enää sukua, josta tuo egoa voimistava etuliite puuttuisi. Poikkevuuksiakin on. Tunnen joitakin ihmisiä, jotka ansaitsevat määrittelyn ihminen. He eivät ole robotteja, vaan ratkaisevat hetkessä yhtälön jonka heille esitän. Jos äm än per cee on kuu per a ja suurempi kuin wc, on tehtävä haastava, mutta ei mahdoton. (Mn/c=q/a ja >wc)

Toinen pitkän matematiikan polku johtaa lääketieteelliseen. Sieltä valmistuneen ei tarvitse kuunnella potilaita, jotka eivät ymmärrä selkokielistä diagnoosia, latinankielisiä lyhenteitä eikä edes englantia. Potilaitakaan ei enää kutsuta nimellä, koska he ovat numeroita.

Puhutaan älykoneista ja tekoälystä. Todellisuudessa kysymys on metallista ja muovista, joille ihminen on luovuttanut älyn. Mistä me ihmiset olemme älyn saaneet, siitä käydään kiivasta debattia. On niitä, jotka kannattavat ajatusta, että äly on kotoisin puun oksilta, Toiset väittävät, että se vain lentää lehahti jostakin homo neanderthaliksen olkapäälle Afrikan savanneilla.

On vakava paikka jos tietokone sairastuu. Taudin diagnosointiin tarvitaan vähin-tään diploomiteknikko, aikaa ja tupakkia. Kaikki se aika on poissa kehittävältä humanistiselta  ajattelulta ja ihmiseltä. Tietokone on nykyajan epäjumala; ihan huomaamatta se meitä hallitsee eikä ihminen sitä. Halleluja! Mitä minä teen kun tulee taas ohjelmien päivitys eteen ja kaikki suurella vaivalla kirjoitettu katoaa teille tietymättömille?

Alkaa vähitellen tuntua siltä, että minun älyni on vierimässä sen vuoteen alle, jolla päivittäin nokostelen. onhan sillä vuoteella jo ikääkin. 

Homo neanderthalis, ensimmäinen eurooppalainen joka eli täällä jo ennen arjalaisia, ja jonka geeniperimää meilla nykyihmisillä on kohtalaisesti. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan.  suomalaisten geeniperimä tulee pithecantropus robustukselta, joka eli jossakin Helsingin seutuvilla ja oli hyvin vapaamielinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti