lauantai 5. elokuuta 2023

 


S E  M I K Ä  E I  O L EKuva: Harhoja.  Akvarelli Diploomiteknikko 2023

Miete: Jos haluat todella vaikuttaa,
vaihda moraali pilkkaan

Sota-ajalta on tarinoita, joissa kotirintamalla nainen näki miehensä tulevan yllättäen ovesta kotiin. Oli myös tapauksia, joissa läheinen ihminen koki äkkiä selittämätöntä kipua jossakin kehonsa osassa. Jälkeen päin kävi ilmi, että naisen aviopuoliso oli kaatunut rintamalla juuri siihen  aikaan, kun hän ilmaantui kotiovelle. Toisessa tapauksessa outo ja äkillinen kipu osui siihen kehon osaan, johon tappava luoti tai sirpale oli osunut.

Huuhaata, sanoo skeptikko. Hän uskoo vain materiaan ja aineellisen maailman lakeihin. Tuollaiset ilmiöt lakaistiin aikoinaan maton alle, ne olivat harhoja. Ne johtuivat stressistä ja pelkotiloista. Sielukin löytyy kun elimistöä tutkitaan mikrtos-koopilla ja ongelmia ratkotaan fysiikan ja kemian kaavoilla. He nauravat vinosti kaikelle” yliluonnolliselle”. He puhuvat sujuvasti näkymättömästä materiasta ja pimeästä energiasta, selittämättä mitä ne materian maailmassa oikeasti ovat. 

Luonto on kaikkialla. Myös maailmankaikeus on luontoa. Sitä on  ihminenkin ajatuk-sineen ja tunteineen. On aivan turha puhua yliluonnollisesta, kun luonnon kaikkia  omituisuuksia ja lakeja ei tunneta ja koska tuo "yliluonnollisuus" kuuluu yhtälailla luontoon.  Vielä 1960-luvulla tiedemies, joka olisi väittänyt että yksi ainoa esine voi olla kahdessa paikassa samaan aikaan, olisi passitettu mielisairaalaan. Nykypäivinä kvanttifyysikot puhuvat aiheesta tosissaan. Telepatiankaan olemassaoloa ei ehdotto-masti enää kielletä, mutta otsa rypyssä sitä tutkitaaan materian lakien pohjalta. Hengellisyydestä ei haluta puhua, sellainen idea lakaistaan maton alle. Se kuuluu uskontoon.

Mikä on se näkymätön voima, joka siirtää esinettä pöydällä käsin koskematta? Monet ns. paranormaalit ilmiöt ovat sellainen osa luontoa, joka on ihmiselle vielä toistaiseksi tuntematon. Raskaiden huonekalujen siirtyileminen huoneesta toiseen itsekseen ja arvaamattomasti, esineiden lentely huonetilassa, sekavien kirjoitusten ilmestyminen lukitun huoneen seinille ja kattoon. Raudaniksen löytämät nauhurien äänet ja kirliankuvat kuolleesta elimestä tai muusta eloperäisestä kohteesta, vaikkapa kasvin lehdestä. Ilmiömaailma on niin kirjava ja moninainen, että niitä tutkiessa saattaa alkaa päässä viirata. On todettu, että maailmankaikkeudessa aikakin on  hidastunut. 

Kuka laati älykkyystestit?  Kuka tai mikä suunnitteli ihmiselle järjen. Kehitys on vienyt aikaa satoja miljoonia vuosia, ja raamattu rajaa tapahtumat yhteen viikkoon. Se on oikeassa, koska aika kutistuu, venyy ja paukkuu kuin jenkkipuru-kumi. Aika on mielikuva, allegoria joka muhii ja syntyy ihmisen aivoissa, Sitä ei siis todellisuudessa ole, on vain tämä hetki. Carpe diem, sanoivat roomalaisten viisaiden opettajat, jotka olivat tuon ajan roomalaisia sivistyneempiä kreikkalaisia.

Helpoin tapa suhtautua moiseen luontoon on, että käännetään lehteä ja unohdetaan kaikki, koska se mitä ei voi nähdä ja tuntea koskettamalla, on mielikuvitusta tai houretta. On kiusallista ja pelottavaa kokea ja epäillä, että oman itsen, oman olemassaolon ulkopuolella on toinen maailma, joka meissä on ja meihin vaikuttaa. Uskonnossa tuota tunnetta  sanotaan valoksi, joka liikkuu pimeydessä vetten päällä, ja jonka näkee hän joka silmänsä avaa.

Para: kreikkaa, vieressä oleva, yhdessä. Rinnakkainen.  Uskonnot hyväksyvät ajatuksen rinnakkaisesta maailmasta. Kuitenkin nekin tarjoavat monimutkaisen ja ristiriitaisen kuvan maailmasta ja elämästä. Eivätkä ne tarjoa konkreettista selitystä ihmisille,  jotka tutkivat kaikkea tässä elämässä luupin läpi. Kaiken kaikkiaan meidän on hyväksyttävä totuus, että olemassa on vain se mikä on on ja mikä ei ei ole. Tähän tulokseen päätyivät kristityt isät. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti