lauantai 3. helmikuuta 2024

 




YSTÄVYYS
LYHYTPROOSAA



Amadeo Modigliani  Nu Couche.


Minulla on mustavalkoinen mielikuva monista asioista. Ne ovat joko tai, mutta eivät mitään siltä väliltä. Jaan ihmiset ystäviin ja tuttaviin, heidän lisäkseen on mitään sanomaton porukka joka ei kuulu kumpaankaan. Heitä ei ole, en huomaa heitä. Ystävien kanssa puhutaan ja seurustellaan. Molemmin puolin tunnetaan tapahtumat ja niistä ollaan melko lailla samaa mieltä. Ei riidellä, vaan mieluummin jäädään vaiti jos erimieltä ollaan. Ilmaannutaan kylään sen kummemmin etukäteen valmistelematta, ja harrastetaan samoja asioita. Valmistetaan vaikka vanhasta pakastin kaapista kompossti eikä syytetä toisiamme projektin epäonnistumisesta. Siitä, että eräänä päivänä kompostissa kihisee valkoisia toukkia ja sinivihreitä kärpäsiä kuhisee viereisen liiterin seinällä. Jokin on mennyt vikaan ja vaatii rauhallista tupakkia. Aika tavaran kaupittoo sanoo ystävä. Tehdään siihen tuuletusaukot. Ystävä myös tarjoaa apua aina kun huomaa että sitä tarvitaan. Hän ei siitä rahasta.

On tuttavia joista aikaa myöten tulee ystäviä. Näin ainakin luulotellaan. Minä ja hän. Paljon ollaan tekemisissä, tukea saadaan ja annetaan. Kerrotaan vaivoista ja terveydestä, jaetaan myötätuntoa.Tehdään yhteisiä perhematkoja, haukutaan tai hyväksytään poliitikkoja. Keskinäisissä suhteissa ollaan vapaamielisiä ja suvaitsevia, vitsaillaan vähän toisten mielipiteille. Ei vedellä rajaviivoja.

Vaan kaikki tämä osoittautuukin pintapuoliseksi ja puheet ovat lopulta vain small talkia. Äkkiä tulee eteen päivä. Jolloin ystäväksi ilmoittautunut ja hyväksytty tuttava suuttuu typerästä aiheesta. Siitä aiheesta, että huomaa minulla kaikesta huolimatta aivan omia ajatuksia ja tekoja. Hän ei ymmärrä, etten minä astu tarjottuun pilttuuseen enkä anna sulkea kantta siitä lokerosta, johon hän on minut sijoittanut. Hän lakkaa nyt tervehtimästä ja ohi kulkiessa kääntää päänsä katsomaan maisemia.

Minä olen loukannut ihmistä, joka luuli itseään ystäväksi. Kun elämä heittelee rajusti niin tuttavat ympäriltä kaikkoavat kuin tuhka tuuleen. Nyt ei ole enää muuta neuvoa, kuin kääntyä katsomaan taakseen. Siellä voi nähdä vielä ystävän, hänet joka seuraa, ei ivaa eikä lakkaa tervehtimästä. (2023)

Mietteitä:

Jos katsot nyt ahdingossa taaksepäin, näet vielä ystävän

Jos teet tai sanot jotain merkittävää, lakkaavat ihmiset tervehtimästä

Kafkan arkipäivää en aina juhlasta erota

Ikävää on todeta olevansa väärässä. Vielä ikävämpää on jos joku muu on oikeassa

Kova paikka, kun runo vaihdetaan lakitekstiin

Asiat: 

Masennus.  Nu Couche. Amadeo Modigliani. 

Blogikuvassa alkuperäisen teoksen hehkuvat, kauniit värit eivät valitettavasti näy.
















 














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti