lauantai 23. maaliskuuta 2024

 

SEN PITUINEN SE

Lyhytproosaa



Miete:                                                        Kuva: Syys soittaa serenadin. Valokuva Arja Yli-Rajala.
Herra varjele pieniä kansoja
suurten suojelukselta

Nationalismi on kaiken pahan alkujuuri. Se on melkein yhtä paha kuin kiihkoi-leva uskonto joka julistaa ainoaa oikeaa oppia. Kansallismielisyys ja uskonto ovatkin usein tiukasti sylikkäin, ne eivät laske toinen toistaan irti otteesta. Niin kuin uskonto oppeineen, niin on myös nationalismi ainoa sallittu ideologia monessa maail-man valtakunnassa. Nationalismista kehiteltiin vihamielinen haukkumasana ”natsi”, jota muistaakseni ensiksi käyttivät heidän pahimmat vihamiehensä, jotka olivat kansainvälisyyden kiihkeitä kannattajia. Kommunistit olivat tuon kansainvälisen  rintaman avant gardessa, eturivissä. Mutta heidänkin nimestään tuli haukkumasana.

Yleissivistys on nykyään heikoilla. Moni ei tiedä mitä nuo haukkumanimiksi muuttuneet ilmaisut tarkkaan ottaen tarkoittavat. Politiikka on hämmentänyt vaalikarjan päät sotkemalla nationalistit ja internationalistit, jotka molemmat kannattavat radikaaleja otteita, oikeistoksi ja vasemmistoksi. Ranskan vallanku-mouksen perinteen mukaan molempien pitäisi kuulua vasemmistoon, jota sanottiin liberaaleiksi. Kansallismieliset suosivat kyllä konservatiivisia arvoja, ja ovat vain maltilisiten uudistusten kannattajia.

Missä sitten on se pahan alkujuuri? Se piileksii kolonialismin ja imperialismin perin-teissä. Suuret kansakunnat kahmivat lisää alueita ja valtaa omille johtajilleen, jotka yleensä ovat suurimman ja voimakkaimman kansan edustajia. Johtaja tai johto-porukka käyttää hyväkseen yksinkertaisimman ja köyhyyteen eristetyn väestön tukea. Hervoton valehtelu ja disinformaatio uppoavat helposti oppimattomimpaan kansan osaan. 

Suuressa liittovaltiossa etniset ryhmät ja kansat hämmennetään samaan keittoon. Irvokasta on, että niissä vielä puhutaan isänmaasta. Sellaisessa tilkkutäkissä on vaikea eritellä mikä osa valtiosta on kenenkin isänmaa, sillä kaikki on muilta valloi-tettua ryöstömaata. Suuruudenhullu valtio ei tunne rajoja. Sillä on joka suunnas-sa vihollisia, joita vastaan on varauduttava valloittamalla puskurivyöhykkeitä ja kieltämällä pienempien kansojen ja kulttuurien identiteetti. Kaikki pakotetaan ole-maan yhtä ja suurta liittovaltiota, jonka johto potee vainoharhaa ja ylimielisyyttä kaikkia muita paitsi itseään kohtaan. Kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta johtaja on tasa-arvoisin. Ja kansa? Eihän sellaista olekaan. 

Hegelin mukaan kansa on enemmän kuin sen jäsenten summa. Kansalla on oma historia, oma kulttuuri ja kieli. Sillä on oma tahto ja kyky toimia sen mukaan. Se ei kaipaa herroja jotka määräävät miten pitää elää. (2024)

Epilogi:  Apartheid, rotuerottelu piti jyvät ja akanat erillään. "Kansainvälisessä" Suomessa on ravintoloita, joihin ei suomea puhuvilla ole asiaa. Vessaankaan ei pääse ilman kielitodistusta. Ähkiminen sallitaan vain englanniksi.  

Asiasana: Orwell: Eläinten vallankumous. 

Mietteitä: 

Sen pituinen se, mutta enpä sano mikä. Tasa-arvoko?

Hän tutki sukuaan ja päätyi itseensä

Hyvät työttömät! Parhaat ideat syntyvät aina joutilaisuudessa

Ihmiset vaikenevat, koska eivät osaa tai eivät halua ajatella

Ihmisiä suviyössä. Minä kuulen vain perämoottorin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti