torstai 27. elokuuta 2020 ROOMAN POIKIA

                         

Syyspuut 2000 (T.Yli-rajala)


Minä olen kerrassaan hajamielinen isoisä, jota meillä sanotaan pohjalaisittain paapaksi pitkällä vokaalilla. En voi sietää pappailua enkä papottelua. Ukki -nimityksen veivät mennessään ne sukulaiset, jotka ripoteltiin sinne tänne viisaampien ja sivistyneempien suomalaisten joukkoon.

Vilkaisin ohimennen mitä yksi minun jälkikasvustani luki kirjasta. Eihän se kirja ollutkaan, vaan jokin tabletti, josta hän seurasi kiivasta palikoiden välistä taistelua. Siinä  ammuttiin ku Palakkanilla ja räjäyteltiin palikkataloja. Mikset sinä kirjoja lue tai katsele, minä kysyin. – Ne ovat tylsiä, en mä jaksa semmosia.  

Tiesin että hänen makunsa mukaiset elokuvatkin olivat samanlaista tuhoa ja tappele linjaa. Muistelin hetken omia suosikkejani. Inkkarifilmit, joissa punanahkat olivat ilkeitä ja rumia roistoja. Valkoiset miehet olivat tiedustelijoita ja sankareita. Entä kirjat? Parhaat olivat historiallisia tarinoita juutteja ja ryssiä vastaan taistelevista suomalaisista sisseistä. Mitä ne juutitkin olivat, jäi epäselväksi. Kaikissa vanhoissa poikien seikkailukirjaston kirjoissa oli voimakas kansallisen itsetunnon vire, joka huomaamatta tarttui nuoriin lukijoihin. Ilmiö oli yksi osa valtavirtauksesta, joka hallitsi koko Eurooppaa viime vuosisadan alkupuolella. Nationalismia, joka tietysti näin liittovaltioita ihannoivalla historian jaksolla on kirosana. 

Historia kiehtoi. Rooman poikia niminen kirja teki suuren vaikutuksen. Se kertoi vainotuista alkukristityistä ja opetti ymmärtämään jotakin historiasta. Vaikka melkein kaikki nuo nuorille tarkoitetut kirjat sisälsivät tietynlaista tarkoitushakuista tajunnanvirtaa, ne silti kiinnostivat ja opettivat yhteistä kulttuuriperintöä. Pinnallisesti katsoen se oli kansallista, syvimmiltään hyvin eurooppalaista. Historiaa sekä hyvässä että pahassa, eikä se ollut dystopiaa niin kuin se monien mielestä on nykyisin.

Mutta nationalismi. Mitä pitäisi tehdä isännättömäksi jääneelle rakkaudelle?

(Garcia Marquez
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti