sunnuntai 13. syyskuuta 2020


                                              


Kuva: Parinvaihto  (T.Y-R.)


MENUETTI


Seurue asettui ympyränmuotoiseen kehään ja tanssijat lähtivät liikkeelle kesken säkeen pariaan seuraten. Samalla he muunsivat tanssimistaan niin. että toistot olivat  kahden peräkkäisen miehen päätettävissä. Tanssi alkoi ja loppui yhtä moneen toistoon ja sitten vielä kumarreltiin.

Katsoin tanssijoita ja ihmettelin millä ilveellä he erottivat sukupuolet toisistaan kun he kaikin olivat pukeutuneet naisiksi. Röyhelöisiä pitsikauluksia ja hihansuita, peruukkeja ja pumadaa joka haisi salin perälle asti. Melkein sain allergiakohtauksen. Aluksi tanssiparit kumarsivat eteenpäin ja sitten vielä parilleen, ja varmuuden vuoksi vielä taakseenkin päin, ja näin tehtiin myös lopussa. Merkittäviä olivat myös toistot ja esittelyt. Sitten olin kuulevinani nimityksen peilikuva, mitä lienee sekin, ja sen jälkeen z-kuvio. 
Tätä seurasi oikean käden ojentaminen ja sen jälkeen vasemman käden ojentaminen ja jälleen tuo outo peilikuva sekä z-kuvio. Lopuksi seurasi vielä molempien käsien ojentaminen ja lopetus. Koko tätä touhua komenteli ääni, joka esittäytyi mister Tomlins-soniksi, vaikka tiesin että kyseinen herra on ollut vainaa jo parisen sataa vuotta. Aloin vahvasti epäillä, että kysymys oli politiikasta.  

Tarkkailin tanssitoimintaa hyväsen aikaa ja täytyy sanoa, että menuetti oli minun mielestäni vaikea ja epäselvä kokonaisuus. Siihen liittyi jalkojen auki kiertoa, jokin ihmeen ”plie” ja viisi perusasentoa. Alkukierto näytti tapahtuvan lonkkanivelistä, jolloin molemmat jalat kääntyivät viiden viidettä asteessa viistoon siten, että jalkojen kulma oli yhteensä 90 astetta. Tarkkana oli oltava, ettei sotkeudu tanssiparinsa tai jonkun muun jalkoihin. Ajatus kauhistutti minua, joka olen luonteeltani vähän ujohko mies.

Tässä vaiheessa ajattelinkin, että olisi kai parasta pysytellä lambadan parissa. Sitten se vainaa, tanssinjohtaja sanoi plese tai plie. En ole varma kuulinko termin oikein, mutta nähtävästi se tarkoitti polvien koukistamista asteikkoa edeltävän tahdin viimeisellä iskulla. Plien jälkeen polvet suoristuivat (rele-ve) ja sitten olivat vuorossa notaatiot. Kantapäät siis yhdessä vierekkäin ja kantapäät askeleen päässä vierekkäin, toisen jalan jalkaterän puolivälissä. Tässä tärkeäs-sä vaiheessa ei pidä luuleman, että kysymys on taloustieteen käsit-
teistä. Tanssinjohtaja kuului nimittävän tätä T-asennoksi, mikä mielestäni vihjaisi poliittisiin käytäntöihin.  

Minua alkoi tuskastuttaa. Olen aina ollut kömpelö ja hidas oppimaan askelkuvioita. Sotilassoittokunnan tango on helpoin tapa omaksua tanssikulttuuria, jonka tekee erityisen vaikeaksi naisten mahdollinen läsnäolo. 

Ulkoa kuuluvat häiritsevät äänet saivat muutamat osallistujat kur-koilemaan kaulaansa uteliaasti. Minun tanssiparini Irina oli istah-tanut jonkun jykevät äijän syliin ja haukotteli näkyvästi. Mietin miksi naiset ovat kiinnostuneita hevosen kokoisista miehistä joilla on aasin naama ja äänikin. Tuo naisten kiinnostus jykeviin äijiin on tutkimusten mukaan peräisin jo kivikautta edeltäneeltä ajalta, jolloin nuijien merkitys kävi ihmiskunnalle selväksi. 

Menuettiin käytiin nyt taas eteen, taakse ja sivulle kääntyen, taakse astuttiin taas sivulle kääntyen. Osanottajat näyttivät hyvin keskit-tyneiltä ja näin, kuinka joku aliupseeri kopeloi Irinan hameen röyhelöitä. Kääntyen taakse astuttiin ensin neljänteen ja sitten sivulle toiseen asentoon ja sen jälkeen taas sivulle ristiin joko komanteen tai viidenteen asentoon. Näytti siltä, että hypyt voi tanssia pitäen päkiät koko ajan lattiassa kiinni tai hypäten kokonaan ilmaan. Relevessä voi joko ojentaa vain polvet ja pitää jalat lattiassa kiinni, tahi nousta päkiälle asti. Jalkojen liikkeisiin liittyivät myös käsiliikkeet. 

Syrjähyppyjen kanssa tulee olla varovainen, koska niissä voi huomaamattaan astua väärille varpaille. Jos jossain vaiheessa vielä kumarrellaan, niin uskoisin, että juuri näiden syrjähyppyjen jälkeen, eli kysymys syvimmiltään on kuin onkin siis politiikasta.

Mielettömyys on ihmisen elämän väistämätön olotila sanoi Camus, ajattelin ja panin tupakaksi.   
(2020) 

Menuetista kiinnostuneet löytävät seikkaperäisiä ohjeita amerikkalaisesta tietosanakirjasta Google.
Mitä tupakointiin tulee, jätin tuon miellyttävät ajanvietteen heinäkuussa 2018. Sekoilin siksi, että
menuetin jälkeen tuntui kuin minulla olisi ollut lepakoita tapulissa. Vähemmästäkin juolahtaa tu-
pakka mieleen. Menuetti on sirpale käsikirjoituksesta, jonka nimi on Dystopia. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti