torstai 8. heinäkuuta 2021


 KOHMELOKIIKUSSAMeidän aikamme tienviitta
on poliisin patukka (S.J.Lec)

Kuva: Vanha sairaala (akvarelli 1996 T.Y-R.)

Nopea lukutapa kohottaa itsetuntoa. Älykäs omaksuu muka kerta-silmäyksellä ja hallitsee jopa useita tekstejä samalla kertaa. 

No, tiedetäänhän tämä. Typerimmät päätökset on tehty vauhdilla, ei niihin aikaa ole tuhrattu. Luettu teksti jää pinnalliseksi, jäniksen selässä on vaikea kyetä kriittisiin päätelmiin ja siinä vauhdissa putoaa empatiakin kyydistä. Menorexia nervosa johtaa ahmimisen lukihäiriöön. On luettava paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa, mutta ymmärrys jää puutteelliseksi. Sama vauhtisokeus on myös puhujilla. Uutisten lukijat, haastattelijat, haastateltavat pitävät yllä sellaista vauhtia, että hidasälyinen vanhus tippuu kärryltä jo alkumetreillä. Kuulin aikoinaan, miten tanskalainen kirjailija sanoi, että suomen kielessä on selkeä aksentti. Näin olikin niihin aikoihin, jolloin radiossa esiintyviltä vaadittiin  selkeää kieltä. Nykyään ei vaadita, koska radioon ja televisioon syöksyy haastateltavia, joilla on kaikilla puhevika. Ja onhan se haastattelijoillakin. Vauhti on tolkuton, ääntäminen lähtee kurkusta ja puhe on epäselvää muminaa. Painotus alkutavulta pyrkii muualle ja lauseiden loppuun kiekaistaan. Se korvaa suomenkielen tarjoaman  -ko, -kö päätteen. Ilman sitä pitää ymmärtää, että nyt kysytään.

Vieraat kielet ovat meille todella vieraita. Ei niitä tarvitse kaikessa matkia ja jäljitellä. Pöljät vanhemmat ihailevat vieraita niin, että valitsevat lapsilleenkin ristiäisissä omituisia kiemuroita. Eivät kon-sonanttipitoiset Patrikit, Konradit, Rurikit ja Maxit suomeen sovi, ne ovat hiekkaa moottorissa. Meillä sanat ja nimet eivät koskaan ala kahdella tai jopa useammalla konsonantilla. Sanalainat ovat eri asia. Joka äxää ja zetaa kovin rakastaa, menkööt harrastelemaan vakavasti ulkomaille.

Tekee mieli valittaa vielä vähän myös noista raivostuttavista kiertoilmaisuista joita meille muista kielistä satelee. Seksiä harrastetaan ja  ja hauskaa pidetään, ei ilakoida. Monia herraskaisia ilmaisuja omaksuivat 1800-luvulla kielen kehittäjät, joiden mielestä rahvaan puhe oli sivistymätöntä. Ihmisen peräpäällä on muitakin nimityksiä kuin se kaikkein rumin. Keksittiin sitä välttää sanomalla takapuoli. Seksin harrastamisestakin on kansalla valikoima värikkäitä ilmaisuja, mutta hienostolle ne eivät sopineet. Siispä nykyään vain harrastellaan. Se antaa niin hienostuneen, eksoottisen ja sivistyneenkin  vaikutelman. 

Kehitys on kehitystä sanoo minulle tosiuskovainen kosmopoliitti. Minä odotan asenteiden muutosta kuin hiiri, joka sanoi norsulle, että tässä me kohmelokiikussa vaan tömistellään.(2020)

Ps.: On kutkuttavaa käyttää tässä pohjalaista sanaa ”kohmelokiikussa” , joksi riippusiltaa nimitetään ainakin Ilmajoella.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti