lauantai 24. kesäkuuta 2023

 

MIES  LUONNOSTANSA  LANKEAA

Dirlandaa,

Mies luonnostansa lankeaa 

kun Afroidite vallan saa      Kirjastossa voi nähdä ihmislajin koko kirjon. Siellä on tilaisuus oppia tuntemaan ja hyväksymään erilaisia mielipiteitä. Ei omia ajatuksia tarvitse hävetä eikä piilotella, mutta niiden tuputtamista väkisin muille pitäisi välttää.

Antiikin Keikassa sukupuolivietti kuului uskonnon piiriin. Eros oli jumalinen voima, jota  saattoi vastustaa vain järjen avulla. Afroditea ja Erosta oli  toteltava silloin kun he käskivät. Seksi oli toimi, jonka mies teki naiselle tai mies miehelle.

Yhdyntä ei edellyttänyt tasa-arvoa, vaan se oli alistava teko, olipa kyse homo- tai heterosuhteesta. Mies oli aktiivinen osapuoli ; alempi arvoinen osapuoli alistui hänen käyttöönsä.

Näitä seksiasioita pohtivat antiikin filosofit toinen toisensa jälkeen ja päätyivät monenlaisiin tuloksiin. Lännessä sukupuolisuus ja uskonnollisuus etääntyivät vastapuoliksi. Pappien  selibaatti perustuu tuohon käsitykseen. Idän kristillisessä kirkossa tuollaista asennetta vieroksuttiin ja pidettiin luonnollisena, että papillakin voi olla perhe.

Muistan vuosien takaa nuoren miehen, joka vieraili usein kirjastossa. Hän etsi vastausta johonkin ongelmaan jota minä en tunnistanut. Lähietäisyydeltä hän tuoksahti hajusaippualle ja korvalehdessä näin pienen renkaan. Se oudoksutti vähän, koska siihen aikaan  miesten korut rajoittuivat egoa vahvistaviin symboleihin tai vihkisormuksiin Minun koruni oli ruma baskeri.

Nuori mies luki kirjoja, joita saattoi pitää avartavina. Romaaneista hän valitsi sellaisia klassikoita, joita useimmat välttelivät. Dostojevskia, Sartrea. Tämä mies, niin kuin monet  muutkin asiakkaat, etsi usein juttuseuraa. Hän kertoi yksinäisyydestä ja siitä, miten vaikea oli löytää kavereita. Niitä hänellä kuitenkin oli, muutama samanlainen kuin hän itsekin. Joku toinen asiakas ehätti kuiskuttelemaan, että he olivat hinttejä.

Sellaiset kuiskuttelut minäpoika työnsin syrjään ja näin edessäni neuvottoman, jotenkin hädissään olevan ihmisen. Vaan enhän minä häntä neuvoa osannut, enkä halunnutkaan,  koska en pitänyt itseäni häntä parempana. Jokainen eläköön vapaasti ja tehköön valintoja tässä elämässä. Tiesin että hän opiskeli tekniikkaa. Menestyminen painoi mieltä ja ahdisti, hän sanoi olevansa jotenkin elämään kyllästynyt. Mitä siihen olisi voinut sanoa?

Kaikki se, mitä ihmiset keräävät mielensä pohjalle käytettäväksi hätätilanteissa, on pintapuolista ja tyhjää puhetta. Mitä kuuluu, miten voit? En osannut sanoa mitään, kunnes hän äkkiä lakkasi käymästä kirjastossa. Useita viikkoja viimeisen näkemisen jälkeen kuulin, että hän oli päättänyt huumepäissä lähteä lentoon kahdeksannen  kerroksen parvekkeelta.

Mitä siihen olisi osannut tai pitänyt sanoa? 


Afrodite: Kreikan mytologiassa rakkauden, kauneuden ja seksuaalisuuden jumalatar.

Eros: Kreikan mytologiassa rakkauden jumala. Hänet kuvataan myös Amoriksi, nuolia ampuvaksi pikkupojaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti